Αξιοθεατα της περιοχης

Αμβρακικός κόλπος

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.

Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία. Κοντά στην Αμφιλοχία είναι το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος.

Αρχαιολογικες τοποθεσιες

Αρχαία Λιμναία

Πόλη ονομαστή απο την εποχή του Πελλοπονησιακού πολέμου,η Λιμναία βρίσκεται σε αποσταση «αναπνοής» απο την Αμφιλοχία. Το κάστρο της, ήταν έδρα των Ενετω΄ν το Μεσαίωνα ενώ διατηρήθηκε μέχρι το 19ο αιώνα. Σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει την τειχοποιία, καθώς και ερείπια μεσαιωνικών κτισμάτων.

Μέση διαδρομή : 10′

Αρχαία Στράτος

Η αρχαία πόλη της Στράτου ήταν πρωτεύουσα των Ακαρνάνων και ξακουστή για της εξαιρετικής ισχύος αμυντικά της τείχη (περιμέτρου 7,4 χμ) που οι Σπαρτιάτες δεν κατάφεραν να εκπορθήσουν. Διατηρούνται σήμερα τμήματα του ναού του Στρατίου Διός -προστάτη της πόλης- και το αρχαίο θέατρο με χωρητικότητα 7.000 ατόμων. Τέλος τα επιβλητικά αρχαία τείχη έχουν σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί.

Αρχαία Καλυδώνα

Μια από τις αρχαιότερες πόλεις του Ελλαδικού χώρου, η Καλυδώνα έχει κατοικηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την Εποχή του Χαλκού. Στην περιοχή διαδραματίστηκε το μυθικό κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, ενώ πολεμιστές από την πόλη πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο, το Λάφριο -αρχαίο ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη και τον Απόλλωνα- καθώς και το Ηρώο της πόλης.

Αρχαίο Θέρμο

Πρωτεύουσα του «κοινού των Αιτωλών», η πόλη του αρχαίου Θέρμου επέβλεπε την Αιτωλική πεδιάδα από υψόμετρο 360μ. Δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να δει ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του ελληνιστικού πολιτισμού με μνημεία όπως ο ναός του Θέρμιου Απόλλωνος, το βουλευτήριο και τις στοές της πόλης. Ταυτόχρονα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της μικρής κωμόπολης του σύγχρονου Θέρμου.

Γεφύρι Μπούκας

Βρίσκεται στην επαρχία Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο χωριό Μπούκα. Πρόκειται για μονότοξο πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι το οποίο κτίστηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Οδηγίες Πρόσβασης:
Μετά το πρώτο σπίτι της Μπούκας ακολουθούμε το πρώτο δρόμο στο αριστερό μας χέρι. Στο επόμενο στενό στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο μέχρι το σημείο που ο δρόμος φτάνει σε ένα σταυροδρόμι. Και πάλι κάνουμε αριστερά στον χωματόδρομο και μετά από 500 μέτρα βρίσκουμε το γεφύρι.

Αμφιλοχικό Άργος

Το Αμφιλοχικό Άργος, τα σωζόμενα ερείπια του οποίου βρίσκονται στη θέση “Καινούριο” στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελακίου, ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας. Οι έρευνες των σύγχρονων αρχαιολόγων αναφέρουν πως το Αμφιλοχικό Άργος, οπωσδήποτε, είχε ιδρυθεί σε χρόνους προγενέστερους του 5ου αιώνα π.Χ.

Θρησκευτικες τοποθεσιες

Αγ. Παρασκευή Σαρδινίνων

Το οικοδομικό συγκρότημα του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τον οικισμό Σαρδίνινα στον οικισμό Βαρετάδα, στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Βάλτου, (18 περ. χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία) και αποτελούσε παλαιότερα αυτόνομο μοναστηριακό σύνολο. Από τα κτίσματα της μονής, σήμερα σώζονται, εκτός από το καθολικό, δύο κτίρια κελιών στα δυτικά και νοτιοδυτικά του καθολικού, ένα μικρό ισόγειο κτίσμα στα νότια, καθώς και μικρό καμπαναριό στα βόρεια. Όλα τα κτίσματα βρίσκονται εντός τοιχισμένου περιβόλου. Η μονή Αγίας Παρασκευής Σαρδινίνων αποτελεί ένα ενδιαφέρον σύνολο για την περιοχή της Ακαρνανίας και πολύ περισσότερο για την περιοχή του Βάλτου.

Άγιος Αθανάσιος

Είναι ο ενοριακός ναός της πόλης. Τρίκλιτη Βασιλική που χτίστηκε το 1868, πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού. Το επιβλητικό τέμπλο, ο ξυλόγλυπτος Δεσποτικός Θρόνος και η όλη του δομή εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το σημαντικότερο όμως που μπορεί κάποιος να δει στον Άγιο Αθανάσιο είναι η αγιογράφηση που αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο του μεγάλου Κερκυραίου αγιογράφου Χαρ. Παχή. Μνημείο αριστοτεχνίας η εικόνα «ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».

Ιερά μονή Λιγοβιτσίου

Η ιερά μονή είναι έδρα γυναικείας μοναστικής αδελφότητας αφιερωμένης στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χρονολογείται από το 1737 μ.Χ. και έχει πλούσια ιστορική διαδρομή. Κατά την Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε έδρα και στρατηγείο του Γεώργιου Καραΐσκάκη. Έχει χαρακτηριστική φρουριακή εξωτερική μορφή ενώ οι εγκαταστάσεις διατηρούνται σε άψογη κατάσταση.

Ιερά μονή Ρέθων

Έδρα ανδρικής μοναστικής αδελφότητας, η ιερά μονή Ρέθων είναι ένας από τους σπουδαιότερους προορισμούς της περιοχής. Χρονολογημένη τουλάχιστο από το 1742 η ιερά μονή, αποτέλεσε θρησκευτικό πόλο έλξης για όλα αυτά τα χρόνια. Αιτία είναι η εικόνα της Παναγίας γνωστή ως η «Κυρά του Βάλτου» που θεωρείται θαυματουργή. Ταυτόχρονα σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση της μονής ως άσυλο ψυχικά ασθενών.

Μέση διαδρομή: 40′

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρετάδος

Ναός χτισμένος το 1783, σαν καθολικό μονής αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής μεταβυζαντινής περιόδου. Εικονογραφημένος στο σύνολο του εντυπωσιάζει με την απλότητα και την κατανυκτική του ατμόσφαιρα.

Μέση διαδρομή: 20′

Διαδρομες

Τα χωριά του Βάλτου

Ανάμεσα σε τέσσερις νομούς – Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Άρτας και Αιτ/νιας- βρίσκονται τα χωριά του ορεινού Βάλτου. Περδικάκι, Βρουβιανά, Αυλάκι ονομάζονται και είναι χτισμένα στην αγκαλιά του δάσους με τον ήχο του δυνατού Αχελώου να τα προσπερνά. Γεμάτα από ιστορικές μνήμες αιώνων, ξεγελούν το μάτι με την ηρεμία και τον ξέγνοιαστο τρόπο ζωής των κατοίκων. Η γη όμως θυμάται την ιστορία της και είναι δεκάδες τα μνημεία της μάχης του ανθρώπου να δαμάσει το βουνό. Χαρακτηριστικά το πέτρινο γεφύρι της Τέμπλας χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από μάστορες της Ηπείρου με μήκος 75μ είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς κατασκεύασμα που περιμένει να το γνωρίσετε.

Μέση διαδρομή : 1-2 ώρες

Κρατησεις Online

Σχεδιασε τις διακοπες σου